miercuri, 15 septembrie 2010

Chestiuni legate de camere de supraveghere video

 Creste controlul Guvernului prin intermediul supravegherii video?

Se estimeaza ca in Marea Britanie sunt instalate peste 4 milioane de camere de supraveghere, 1.5 milioane dintre ele fiind camere CCTV (camere TV cu circuit inchis) instalate in centrele oraselor, trenuri, statii de metrou, aeroporturi si zone comerciale.

Numai in Londra sunt aproximativ 500.000 de camere de supraveghere, iar un londonez poate fi vazut, in medie, pe 300 de camere zilnic. Masinile sunt si ele verificate cu ajutorul monitorizarii video, prin camere care verifica numerele de inmatriculare. Camerele CCTV sunt folosite si in 85 de gradinite si scoli de pe teritoriul tarii. In scoli principalul lor scop este sa vada elevii care chiulesc de la ore.

In curand camerele de supraveghere vor putea fi instalate si in magazine si supermarketuri pentru a monitoriza cumparatorii de alcool. O noua lege ar putea intra in vigoare, lege care ar permite primariilor sa instaleze sisteme de supraveghere in pub-uri si spatii publice. Imaginile unei persoane care cumpara o sticla de vin de la un magazin sau o doza de bere dintr-un bar vor trebui stocate pentru minim 60 de zile si predate politiei la cerere.

Pana la o astfel de lege, camerele CCTV inteligente sunt folosite in Marea Britanie pentru a incerca sa identifice daca o infractiune e pe cale sa aiba loc. Tehnologia aceasta nu implica un operator uman care sa urmareasca concomitent zeci de monitoare. Sistemul nu urmareste individualitati ci identifica comportamente suspicioase precum bagaje abandonate, mersul neobisnuit de incet sau stationarea indelungata.

Din Europa pana in SUA, numarul de camere de supraveghere CCTV din locurile publice a crescut simtitor. Doar in New York se gasesc peste 3000 de camere publice si private. In Chicago, primarul a declarat ca in urmatorii ani, siguranta si terorismul nu vor ridica probleme, intrucat pe fiecare straduta din oras va fi instalata o camera de supraveghere.

Folosirea supravegherii video de catre Guvern in locuri precum aeroporturi, statii de metrou sau transport in comun, va ajuta, fara indoiala, la prevenirea criminalitatii si imbunatatirea sigurantei civile, insa poate fi utilizata si pentru alte scopuri, precum studiul comportamentului uman sau ca o metoda de a strange taxe si chiar amenzile din transport.

Prevenirea terorismului si lupta impotriva infractiunilor pot servi Guvernului ca fatada pentru un nou "Big Brother" care va observa tot ce se petrece in societate in timp real. Astfel, invazia Guvernului asupra spatiului personal poate duce la o societate in care libertatea civila este compromisa in numele securitatii nationale.